dilluns, 12 d’abril del 2010

Espanya s'escalfa a un ritme 50 vegades superior a mitja de l'hemisferi nord

L'informe "Clima a Espanya: passat, present i futur", elaborat per la Xarxa Temàtica CLIVE-Espanya, afirma que la península Ibèrica s'escalfa a un ritme més gran que la resta de l'hemisferi nord, de manera que la seva taxa d'escalfament és un 50 per cent superior a la mitjana d'aquesta zona del planeta i gairebé el triple de la mitjana global.

Es tracta d'un informe elaborat de "baix a dalt" amb el treball voluntari de científics disposats a crear una base de dades que ho sustenti, ha dit Blas Valero, de l'Institut Pirinenc d'Ecologia del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

Les projeccions regionals a la Península Ibèrica per a finals del segle XXI mostren un augment de les temperatures de fins a sis graus centígrads, un 50 per cent menys de precipitacions de mitjana i una tendència cap a condicions més àrides en la major part del territori.

L'estudi posa en relleu que en el període glacial, quan els nostres avantpassats pintaven a les Coves d'Altamira, es van produir "canvis abruptes" a la variabilitat, mentre que durant la desglaciació (entre 19.000-11.000 anys abans del present) la retirada dels glaceres va ser anterior que en zones alpines.

En el període instrumental (recent), s'observa que la temperatura a Espanya ha augmentat a un ritme de 0,13 graus per dècada entre el 1901 i 2005 i de gairebé 0,5 graus entre 1975 i 2005.
Si es considera tot el segle XX, la pujada de temperatura ha afectat a totes les estacions de la mateixa manera, però en els últims trenta anys l'escalfament ha estat molt més pronunciat a la primavera i a l'estiu.

Pel que fa a les precipitacions, han disminuït de forma significativa en relació a les dècades dels 60 i 70, especialment a finals d'hivern.
La dècada que està a punt de concloure ha estat la més seca des de 1950, encara que la forta variabilitat i la manca de dades que es remunten a principis de segle impedeixen afirmar que la precipitació hagi baixat de forma generalitzada a mínims històrics.

L'informe fa referència també als oceans i posa en relleu que a la costa atlàntica l'escalfament de les aigües varia des 0,15 i 0,30 graus centígrads per dècada entre 1985 i 2005, mentre que a la conca mediterrània es registra també un augment de la temperatura i de la salinitat.

La secretària d'Estat ha assenyalat que l'informe confirma que cal seguir aprofundint en aspectes relacionats amb les precipitacions i els oceans hi ha destacat la formulació d'una política de dades més oberta, l'enfortiment de la R + D que pot desenvolupar la pròpia agència i l'aprofundiment en les activitats lligades a la generació d'escenaris climàtics a Espanya. EFE

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada